fbpx

Szállítmányozás

A mai értelembe vett szállítmányozás hosszú múltra tekinthet vissza. Kialakulása az ókorra tehető, amikor a kereskedők árujukat saját költségeikre és rizikójukra küldték egyik pontról a másikra. Maga az elnevezés, a szállítmányozás a közép korban jöhetett létre, amikor a kereskedőknek már segédeik is voltak. 
 

  

 
De mit is nevezünk ma szállítmányozásnak? 

  

Szállítmányozásnak az árutovábbitás folyamatának megszervezését értjük, melynek célja hogy a küldemény a lehető legkisebb költséggel, legbiztonságosabban, a megfelelő időben optimálisan jusson el a rendeltetési helyre. 

  

A szállítmányozási okmányok és iratok világkörű egységesítésére 1926-ban létrehozták a FIATA-t, azaz a Szállítmányozó Szövetségek Nemzetközi Föderációját. Ennek célja volt, hogy egységesítse a különböző országokban lévő szervezeteket és megkönnyítse az országok közötti közös munkát. 

  

Magyarországon a közúti teherforgalom a két világháború között megnövekedett. Az itthoni árutovábbításra a világháborút követűen a cégeknek nem, csak az állami alapítású MASPED-cégnek volt egészen 1958-ig. Ezt követően már a vállalatok is jogot kaptak az árutovábbításra. A hatvanas évektől már engedéllyel a vállalaton belül is le lehetett bonyolítani egy-egy szállítást. A nagyobb fuvarozásra szakosodott vállalatok 1983-tól teljeskörű szállítmányozási jogosítványhoz juthattak. A vállalatok érdekképviseletének védelmére, valamint a megnövekedett teher forgalomra tekintettel 1989-ben megalapult a Magyar Szállítmányozók Egyesülete (később: Magyar Szállítmányozói és Logisztikai Szolgáltatók Szövetsége). Később, 1997-ben létrehoztak a Kis és Középvállalkozások Érdekvédelmi Szövetségét, melyben azok a vállalatok érdekei érvényesülhettek, melyek a másik szövetségben vitákat keltettek. A Magyar Kereskedelmi Iparkamarát, illetve a területi kamarákat, a rendszerváltást követően törvény hozta létre. 

  

A szállítmányozásnak több területe is fellelhető, így: 

  

  • Vasúti szállítmányozás 

  • Közúti szállítmányozás 

  • Tengeri szállítmányozás 

  • Folyami szállítmányozás 

  • Légi szállítmányozás 

  

Cégünk, az R1 Express közúti szállítmányozással foglalkozik, magánszemélyek, valamint cégek számára. Célunk így, biztosítani magánszemélyek és cégek számára egyaránt az azonnali és megbízható szállítást, így segítve a gyártás és a vállalkozás mozgásban tartását. 

  

-Az R1 Express Csapata- 

 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük