Pécsen jártunk!

A héten munkatársaink Pécsen jártak. Mai bejegyzésünkben ezért Pécsről ejtünk néhány szót.

Pécs Magyarország ötödik legnagyobb városa (Budapest, Debrecen, Szeged és Miskolc után), továbbá az ország megyei jogú városa.
 
Pécs neve az ókortól egészen 1235-ig Sopianæ (mocsár) volt, melynek feltehetőleg az lehet az oka, hogy azon időszakban Pécs területe lenyúlt a vízjárta, mocsaras vidékekig.
Földrajzi fekvését tekintőleg Magyarország délnyugati részén található, közel a horvát határhoz. Címerén látható három hegycsúcs, mely a Pécsi-síkságra, a Jakab-hegyre és a Mecsekre utalnak. Valamint Pécs is, a fallal körülvett város nyitott kapukkal.
Pécs városrészeit öt nagyobb részre oszthatjuk; a Belső városrészekre, Mecsekoldal városrészeire, a Nyugati kereskedelmi övezetre, a Meszes és Uránváros részre, Pécs dél városrészeire és a csatolt falvakre.
Közúthálózatok tekintetében Pécs előkelő helyen áll, hiszen Magyarország délnyugati régiójának és Baranya megyének a központjaként az országos-, és megyei jelentőségű utak gyűjtőpontja.
 
A képeken Pécs néhány látványossága látható. Név szerint a Pécs-Mecsek, A pécsi Székesegyház és a Széchényi-téren található Zsolnay-kút oroszlánjai.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük