A bécsi reptéren jártunk!

A héten munkatársaink a bécsi repülőtéren jártak. Érdekességként bejegyzésünkben a schwechati nemzetközi repülőtérről ejtünk néhány szót.

A Bécs-Schwechati nemzetközi repülőtér közel 100 éves múltra tekinthet vissza.
A mai reptér alapjául az 1938-ban épült katonai bázisreptér szolgált, melyet történelme során először Ernst Heinkel (repülőgép-tervező), majd rövid időre a brit megszálló csapatok vettek át. 1953-tól azonban az árú- és csomagkezelést már hazai, osztrák cég látta el.
A megnövekedett utas és csomagszállításra tekintettel először az egyes kifutópályát hosszabbították meg (1954-55), majd 1962-ben megkezdték a második kifutópálya tervezése is. 1988-ban a reptér a keleti mólót is átadta a nyolc utashíddal együtt. 1990-ben először megnyitották a World Trade Centert, majd egy évre rá 1991-ben a bécsi repülőtér Air Cargo Centerét is, melynek köszönhetően ma nagy mennyiségű áru kezelésre és szállítására alkalmas.
A képen látható irányítótorony 2005-ben kezdte meg működését. A 109 méter magas torony érdekessége, hogy külsőjét összesen 3300 négyzetméter vékony membrán* lemez veszi körül, és ezzel jelenleg Ausztria legnagyobb membrán épülete.
 
A repülőtér ma bázisként és átszállóhelyként szolgál több légitársaság számára (Austrian Airlines, Lauda, Wizz Air, Eurowings), A nemzetközi repülőtér elsősorban átszállási csomópontként szolgál Kelet-Európa és Közel-Kelet számára, de csak 2014-ben 70 légitársaság segítségével, több mint 60 ország 180 úti célját kapcsolta össze az utasok számára.
A jelenlegi cargo kapacitása 283 806 tonna.
 
*A fizikában minden kifeszített vagy merevített lemez membrán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük